Dieta bezglutenowa
Doskonale zdajemy sobie sprawę jak ważna jest odpowiednia dieta bezglutenowa, czyli pozbawiona giadyny i gluteniny. Niestety, w dzisiejszych czasach wiele produktów ma w sobie te białka, dlatego bardzo trudno znaleźć właściwe zamienniki. W końcu gluten znajduje się we wszystkich produktach zawierających pszenicę, żyto, pszenżyto, owies czy jęczmień. Wiedząc o tym wszystkim, w naszej ofercie znajdują się dania, w których nie ma wyżej wymienionych białek. Przygotowujemy je między innymi ze składników, takich jak:
- ryż,
- rośliny strączkowe,
- tłuszcze roślinne,
- mąki bez glutenu,
- gryka,
- nieprzetworzone mięso,
- orzechy,
- proso.
Do każdego Klienta podchodzimy w sposób indywidualny. Staramy się jak najlepiej poznać jego upodobania, aby na tej podstawie przygotować odpowiednie dania.
Kto powinien stosować dietę bezglutenową?
Dietę bezglutenową powinien stosować każdy, kto ma alergię na giadynę, gluteninę lub pszenicę. Dlaczego? Ponieważ nie stosowanie jej powoduje często liczne zaczerwienienia skóry, a nawet problemy układu oddechowego. Dzieje się tak, ponieważ układ odpornościowy nie toleruje glutenu, traktując go jako zagrożenie. W wyniku tego wytwarza przeciwciała, które mają za zadanie pozbyć się niechcianych składników.
Inną przesłanką do stosowania diety bezglutenowej jest schorzenie zwane celiakią. Wbrew pozorom to poważna dolegliwość, podczas której nie powinno się stosować nawet odrobiny glutenu. Ma ona podłoże genetyczne i objawia się przez złą reakcję układu immunologicznego na giadynę i gluteninę.